Izvještaj o provedenim aktivnostima-COVID-19 i potres

Ove godine svjedoci smo situacije koja zahtjeva prilagodbu na nove načine zajedničkog rada i rada u zajednici. Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica ( u daljnjem tekstu: GDCK Donja Stubica) je za vrijeme pandemije koronavirusa bio na usluzi potrebitim sugrađanima uz poštivanje i usaglašavanje mjera zaštite od strane Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Županijskog stožera te stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Odmah po izbijanja epidemije COVID-19 GDCK Donja Stubica pokrenuo je SOS telefon namijenjen osobama u rizičnim kategorijama na području Donje Stubica, Oroslavja, Marije Bistrice, Gornje Stubice i Stubičkih Toplica. Volonteri i djelatnici bili su na pomoći u aktivnostima suzbijanja širenja koronavirusa kroz stalna dežurstva i primanja narudžbi za dostavu namirnica i lijekova potrebitim sumještanima starije životne dobi, osobama slabijeg imuniteta koji žive sami, osobama u samoizolaciji  i oboljelima od COVID-19, te istima po potrebi pružali psihosocijalnu podršku. U razdoblju od 16.3.2020.-16.05.2020., zaprimljeno je 1222 poziva na SOS telefon, ukupno 17 volontera i 17 djelatnika uključenih u aktivnosti, te je izvršeno  1775 obilaska ranjivih skupina. Volonteri i djelatnici GDCK Donja Stubica sudjelovali su i na tri online edukacije o koronavirusima, stigmatizaciji oboljelih, te načinu djelovanja tijekom krize COVID-19, a sve u svrhu što bolje informiranosti, educiranja i kvalitetnijeg odgovora na novonastalu situaciju.

U ovom specifičnom i zahtjevnom razdoblju ”Stubički kraj” zadesio je i razoran potres tako da su aktivnosti GDCK Donja Stubica usmjerene i na pružanje potpore postradalima u potresu. Volonteri i djelatnici pružaju podršku obiteljima ”Stubičkog kraja” kroz psihosocijalnu podršku, prikupljanje donacija, obilaske postradalih te distribucije humanitarne pomoći.

Na području djelovanja podjeljeno je 579 paketa humanitarne pomoći kao vid ublažavanja stradavanja u potresu ili egzistencijalnih i životnih potreba socijalno ugroženih, cca 5215 kg hrane u vrijednosti  od 52.335,00 kn. Također moramo naglasiti da smo zaprimili od Grada Donja Stubica vrijednu donaciju hladnjaka koji će nam uvelike pomoći u daljnjem radu kako bismo mogli i dalje zaprimati donacije i naravno distribuirati potrebitima. Ovom prilikom im uvelike zahvaljujemo.

Programi pomoći u kući starijim osobama, zbog zaštite korisnika, koji su rizična skupina, režim rada također je modificiran na način obilaska do kućnog praga na sigurnoj udaljenosti, dostavom namirnica i lijekova, plaćanjem računa, uređenjem okućnica, pripremanjem drva te stalnom komunikacijom telefonom u vidu pružanja psihosocijalne podrške.

Bez obzira na specifične uvjete rada provodile su se i sve ostale aktivnosti društva, pa tako i   akcije dobrovoljnog darivanja krvi, ali pod posebnim mjerama sigurnosti. U vrijeme nestašice krvi i krvnih pripravaka, dobrovoljni darivatelji krvi ponovno su pokazali veliko srce odazvavši se u velikom broju. Unatoč koronavirusu i posljedicama razornog potresa darivatelji krvi iskazali su svoju humanost, solidarnost i brigu za druge, darujući dio sebe za spas tuđih. Na akcije darivanja krvi tokom korone pristupilo je 410 osoba, a krvi je darovalo 377 darivatelja. S 30. travnjem 2020. prikupljeno je 873 doza krvi. Bravo za naše humanitarce.

Ovogodišnje obilježavanje Tjedna Crvenog križa u Hrvatskoj, koji započinje 8. svibnja- Svjetskim danom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca bio je posvećen volonterima. Online kampanjom pod nazivom ”Volonteri vi mijenjate svijet na bolje” željelo se zahvaliti dragim ljudima velikog srca, koji nesebično daruju svoje vrijeme, trud i vještine kako bi pomogli ljudima u potrebi. Poseban fokus bio je na volonterima koji u višeod 2 mjeseca neumorno pomagali osobama najviše pogođenima epidemijom koronavirusa kao i stradalima u potresu. Na području djelovanja GDCK Donja Stubica pomoć je pružalo 17 volontera sa ukupno 1427 volonterskih sati. Volonteri uistinu mijenjaju svijet nabolje!

Također, izuzetno smo zahvalni na vrijednim donacijama koje su pristizale u ovom teškom i financijski zahtjevnom razdoblju. Pored materijalnih donacija zaprimili smo i novčane donacije za potporu rada u vrijeme koronavirusa, ukupno 26.900,00 kn, a dvije donacije po 10 000 kn stigle su iz Amerike, od naše Stubičanke Ivane Stolnik, koja je iako udaljena kilometrima, srcem uz Stubicu i na tome joj neizmjerno hvala u ime pomognutih.