DARIVANJE KRVI-VAŽNO!!!!

Poštovani darivatelji krvi,

Dobrovoljno darivanje krvi u transfuzijskim ustanovama i  na akcijama koje organiziraju Gradska društva Crvenog križa provode se i dalje  kako bi  osigurali dostatne količine krvnih pripravaka i funkcioniranja zdravstvene skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi na području djelovanja u terminima od 21.04.-24.04.2020. ( termini na foto i privitak).

Termini DDK-travanj 2020.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ECDCI, Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u HZTM i Povjerenstva za suzbijanje kućnih infekcija i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj u prostorima provođenja akcije darivanja krvi nalažu se najviši higijenski standardi:

  • strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba (najmanje 1 do 2 metra),
  • osiguranje punktova za dezinfekciju  ruku djelatnika i darivatelja,
  • nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika,
  • mjerenje temperature svim dobrovoljnim darivateljima krvi.

Navedene mjere poduzete su kako bi se spriječilo širenje zaraze novim korona virusom tijekom provođenja akcija.

Molimo darivatelje da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje. 

Nužno je ograničiti broj darivatelja koji su istovremeno nazočni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta venepunkcije.

Važna napomena: 

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu:

  • putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec,
  • bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji,
  • imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje.
  • imale infekciju SARS-CoV-2.

Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na period najmanje 28 dana.

Pored navedenog, u dogovoru s Policijskom upravom Krapinsko-zagorske županije omogućit će se prolaz između općina i gradova, ali darivatelji krvi kod sebe moraju imati poziv i knjižicu darivatelja krvi ili knjižicu DDK kojom će potvrditi odlazak do mjesta organiziranja akcije darivanja krvi i povratak. Zahvaljujemo PU KZŽ na razumijevanju i izlasku u susret, ali također molimo naše sugrađane da se navedeno nikako ne zluporabi.

Unaprijed zahvaljujemo na darovanoj krvi!!!

Termini DDK-travanj 2020.