Aktivnosti COVID-19 i potres

Glavnina aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica tokom 2020. usmjerene su na koronavirus i razoran potres koji je pogodio područje Donje i Gornje Stubice te Marije Bistrice.

Volonteri i djelatnici sudjeluju u aktivnostima suzbijanja širenja koronavirusa kroz dostavu namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama, osobama u samoizolaciji i izolaciji, podjelu zaštitinih sredstava starijim socijalno ugroženim osobama, distribuciju humanitarne pomoći osobama koje su uslijed pandemije ostale bez posla, postavljanjem šatora za trijažu ispred domova zdravlja, a isto tako, kontinuirano se pruža psihosocijalna podrška putem telefona. Ukupno je zaprimljeno 1230 poziva i izvršeno 1792 obilaska ranjivim skupinama.

Volonteri i djelatnici GDCK Donja Stubica također kontinuirano pružaju podršku na terenu osobama stradalima u potresu. Obiteljima se distribuira humanitarna pomoć osigurana iz raznih izvora ( donacije HCK, donacije građana, vlastiti izvori GDCK Donja Stubica). Pored navedenog, u mjesecu srpnju raspisan je Javni poziv od strane Hrvatskog Crvenog križa za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, te su od kraja srpnja do listopada napori bili usmjereni na pripremu dokumentacije, informiranje stradalih obitelji, zaprimanje zahtjeva te sudjelovanje u rješavanju istih. GDCK Donja Stubica je na području Krapinsko-zagorske županije zaprimio 62 zahtjeva te je od strane Hrvatskog Crvenog križa isplaćeno 337.500,00 kuna jednokratne pomoći.

GDCK Donja Stubica, na području svog djelovanja, u svrhu ublažavanja stradavanja u potresu ili egzistencijalnih i životnih potreba socijalno ugroženih, podijelio je ukupno 9. 465 kg hrane i 651 kg higijene.