14. lipnja – Svjetski dan darivatelja krvi

14.lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Cilj obilježavanja je podići globalnu svijest o potrebi redovitog i neplaćenog darivanja krvi, te jačanju solidarnosti i socijalne ravnoteže u zajednici. Također tom se prigodom želi istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.

 „DARUJTE KRV, OČUVAJTE ŽIVOT“ – poruka je koja naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je poziv na redovito darivanje krvi.

Tko može biti darivatelj krvi?

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Svi smo mi svakodnevno potencijalni primatelji krvi. Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek – dobrovoljni darivatelj krvi.

Prema definiciji, dobrovoljni davatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i za to ne prima nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati zamjenom za novac.

Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina i u dobi od 65 do 70 godina ako krv daje jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi radi se liječnički pregled svakog pojedinog darivatelja. Davanje krvi (450 mililitara ili jedna doza krvi) traje desetak minuta, nakon čega slijedi odmor od 30 minuta i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi.

Svim dobrovoljnim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi. Hvala Vam na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima očuvala život.